Geschikte voedingsmiddelen in het Koolhydraatarm Dieet
Groente
Van onderstaande groenten mag je per dag maximaal 200 – 300 gram nemen.
Andijvie |
Broccoli |
Komkommer |
Spinazie |
Asperges |
Champignons |
Kropsla |
Waterkers |
Augurk |
Courgette |
Paksoi |
Witlof |
Avocado |
Chinese Kool |
Rabarber |
Zuurkool |
Bleekselderij |
IJsbergsla |
|
|
Van onderstaande groenten mag je per dag maximaal 50 – 100 gram nemen. Deze groenten bevatten wat meer koolhydraten.
Bamboescheuten |
Koolraap |
Radijs |
Tomaat |
Bieten (gekookt, niet uit glas) |
Paprika |
Savooienkool |
Veldsla |
Bloemkool |
Postelein |
Snijbiet |
Venkel |
Groene kool |
Prei |
Spitskool |
Witte Kool |
Knolselderij |
Raapstelen |
Spruitjes |
Wortelen |
Bruine en witte bonen, chilibonen, doperwten, kidneybonen, linzen, maïs, peultjes, sperziebonen en tuinbonen bevatten veel zetmeel en zijn daardoor koolhydraatrijk. Blik- en potgroenten bevatten vaak suiker. Deze groenten zijn dan ook niet geschikt in het koolhydraatarm dieet!
Broodbeleg
Met onderstaand beleg voor koolhydraatarm brood en koolhydraatarme crackers of toast kun je naar hartenlust variëren!
Dieetjam (bijv. Cereal, Damhert, Walden Farms) |
Pindakaas (Horizon) |
Toegestane groente |
Ei |
Vis |
|||
Chocopasta light (bijv. Cereal, Damhert) |
Notenpasta (Horizon) |
Toegestane vleessoorten |
Slankie smeerkaas (met mate) |
Hageslag met minder suiker (Cereal) |
Zonnebloempasta (Horizon) |
Toegestane kaassoorten |
Philadelphia light (met mate) |
Kaas
De meeste kaassoorten zijn koolhydraatarm. Kijk echter uit met light smeerkazen. Deze kunnend door toevoegingen de aanwezige lactose (melksuiker) koolhydraten bevatten. Eet deze dan ook met mate! Onderstaande kaassoorten bevatten weinig tot geen koolhydraten.
Boursin |
Feta |
Maasdammer |
Saint Paulin |
Brie |
Gorgonzola |
Maaslander |
Stilton |
Camembert |
Goudse |
Monchou |
Zwitserse Strooikaas |
Cheddar |
Gruyère |
Paturain |
|
Edammer |
Leidse |
Roquefort |
|
Cottage cheese, geitenkaas, mozzarella, Parmezaanse, Rambol, rookkaas en schapenkaas kunnen wat meer koolhydraten bevatten dan bovenstaande.
Ei
Een ei kan goed worden verwerkt in een koolhydraatarme voeding. Zowel hard als zacht gekookt, gebakken, gepocheerd, als omelet of als roerei. Houdt bij het eten van een rauw ei wel rekening met salmonella!
Vlees, Wild & Gevogelte
Achterham |
Hamlappen |
Ontbijtspek |
Rundergehakt |
Biefstuk |
Kalkoen |
Paardenvlees |
Rookvlees |
Bacon |
Kip |
Palingworst |
Rollade |
Beenham |
Kipfilet |
Patrijs |
Schapenvlees |
Casselerib |
Kiprollade |
Rauwe ham |
Schouderham |
Eend |
Konijn |
Ree |
Speklap |
Fazant |
Krabbetjes, bereid |
Ribkarbonade |
Theeworst |
Filet Américain |
Lamsvlees |
Rookworst |
Varkensfilet |
Fricandeau |
Leverkaas |
Rosbief |
Varkensvlees overig |
Haas |
Leverpastei |
Runderentrecote |
Zure zult |
Hamlappen |
Leverworst |
Rundvlees overig |
|
|
|
|
|
Kies het liefste voor de magere vleeswaren zoals rosbief, fricandeau, filet américain en rookvlees. Neem niet meer dan 100 gram orgaanvlees (lever etc.) per dag! Kijk uit met voorbewerkt vlees zoals salami, cervelaatworst, gepaneerde producten, hamburger etc. Deze producten bevatten meer koolhydraten door de bewerking!
Vis
Vis leent zich uitermate voor het koolhydraatarm dieet. Het bevat naast weinig koolhydraten ook veel gezonde vetten. Neem daarom het liefste 2 keer per week vis!
Ansjovis |
Kabeljauw |
Paling |
Wijting |
Bokking, gerookt |
Kaviaar |
Poon |
Zalm |
Bot |
Koolvis |
Sardines |
Zalmforel |
Forel |
Krab |
Schar |
Zeewolf |
Garnalen |
Kreeft |
Schol |
|
Haring |
Makreel |
Sprot |
|
Inktvis |
Mosselen |
Tong |
|
Jacobsschelpen |
Oesters |
Tonijn |
|
Let op! Jacobsschelpen, oesters en mosselen bevatten meer koolhydraten dan andere schaaldieren, dus beperk deze tot 100 gram per dag. Kijk uit met bewerkte vissoorten zoals visburgers en vissticks. Deze bevatten door paneermeel koolhydraten. Eventueel kunt u zelf de vis paneren met verkruimeld koolhydraatarm brood.
Garnering
Onderstaande producten zijn geschikt om te gebruiken als garnering:
Stukjes krokant gebakken ontbijtspek |
Gekookt ei |
Gebakken champignons |
Geraspte kaas |
Toegestane kruiden |
Zure room |
Zelfgemaakte croutons van restjes oud koolhydraatarm brood |
Sauzen en dressings van Walden Farms |
|
Kruiden en specerijen
Onderstaande producten kunt u gebruiken:
Basilicum |
Kaneel |
Oregano |
Salie |
Bieslook |
Kerrie |
Paprikapoeder |
Tijm |
Cayennepeper |
Kervel |
Peper |
|
Chilipoeder |
Knoflook |
Peterselie |
|
Garnalenpasta / trassi |
Mosterd |
Rozemarijn |
|
Gember |
Nootmuskaat |
Sambal oelek |
|
Let bij kruidenmixen altijd op de hoeveelheid aanwezige koolhydraten in het product!
Gebruik olie en azijn als dressing (let op de hoeveelheid koolhydraten in het product!) of citroensap met kruiden en specerijen. Kant-en-klare slasaus zonder toegevoegde suiker en niet meer dan twee gram koolhydraten per eetlepel is ook prima. De sauzen en dressings van Walden Farms bevatten geen kcal en geen koolhydraten.
Vetten en oliën
Veel soorten vet en vooral bepaalde soorten olie zijn essentieel voor een goede voeding. Olijfolie is vooral waardevol. Alle andere soorten plantaardige olie zijn toegestaan, en de beste zijn canola-, walnoten-, soja-, druivenpit-, sesam-, zonnebloem- en saffloerolie, vooral als er "koud geperst" of "geëxtraheerd" op het etiket staat. Verhit meervoudig onverzadigde olie, zoals maïs-, soja- en zonnebloemolie, niet bij hoge temperatuur en laat het niet bruin worden of gaan roken.
Boter is ook toegestaan.
Een geschikte koolhydraatarme bakboter zijn o.a. de producten van Royal Green. Deze bevatten geen koolhydraten en zijn ook te verkrijgen in speciale gearomatiseerde smaken.
Zoetstoffen
Zoetstoffen zijn aan producten toegevoegd om de producten zoeter te maken. Producten met zoetstoffen bevatten in de regel geen suiker of minder suiker en kunnen daarom geschikt zijn in het koolhydraatarm dieet.
Er zijn 2 soorten zoetstoffen, intensieve en extensieve. Intensieve zoetstoffen zijn meestal synthetisch gemaakt en smaken doorgaans 50 tot 3000 keer zoeter dan gewone suiker. Ze leveren geen kcal. Voorbeelden zijn acesulfaam-K, aspartaam, thaumatine cyclamaat, saccharine, stevia, sucralose, tagatose en stevia. Alleen thaumatine en stevia zijn natuurlijke intensieve zoetstoffen. Ze zijn geïsoleerd uit planten.
Extensieve zoetstoffen worden ook wel niet-intensieve zoetstoffen of polyolen genoemd. Polyolen zijn half tot even zoet als suiker en lijken qua smaak erg op die van suiker en hebben meestal geen bijsmaak. Polyolen worden in het lichaam niet tot nauwlijks opgenomen. Dat maakt het gebruik ervan geschikt in het koolhydraatarm dieet. Om het netto aantal koolhydraten (de opneembare koolhydraten) te berekenen van een product mogen de polyolen dan ook van de totale hoeveelheid worden afgetrokken. Voorbeelden van polyolen zijn sorbitol, lactitol, mannitol, xylitol, isomalt en erythritol. Erythritol is een natuurlijke polyol.
Fruit
Fruit past in een gezonde levensstijl. Zo ook in het koolhydraatarm dieet. Echter, sommige fruitsoorten bevatten veel koolhydraten en kunnen daarom beter vermeden worden of met mate worden gegeten.
Onderstaande lijst kan als hulpmiddel dienen om een verantwoorde keuze te maken als u een koolhydraatarm dieet volgt. Let op! Deze indeling is op basis van portiegrootte.
0 – 10 gram koolhydraten |
10 – 20 gram koolhydraten |
Meer dan 20 gram koolhydraten |
1 schaaltje aardbeien (ongeveer 10 stuks) |
1 schijf ananas |
banaan |
4 verse abrikozen |
1 appel |
dadels |
1 avocado |
1 schaaltje blauwe bessen |
Druiven (rood / wit) |
1 schaaltje bosbessen |
1 grapefruit |
granaatappel |
1 schaaltje bramen |
1 schaaltje kersen |
guave |
citroen |
1 mandarijn |
kaki |
1 schaaltje verse cranberries |
1 schijf netmeloen |
mango |
1 schaaltje frambozen |
1 schaaltje papaja |
suikermeloen |
1 kiwi |
1 peer |
vijgen |
1 nectarine |
1 sinaasappel |
vossenbessen |
olijven |
1 schaaltje zwarte bessen |
|
3 passievruchten |
|
|
1 perzik |
|
|
2 pruimen |
|
|
1 schaaltje rode bessen |
|
|
In onderstaande tabel vindt u het aantal netto koolhydraten per portie.
|
kcal |
Netto koolhydraten |
aardbeien |
23 |
5 |
Abrikozen |
36 |
8 |
Ananas |
50 |
12 |
Appel |
50 |
12 |
Avocado |
126 |
7 |
banaan |
88 |
17 |
Blauwe bessen |
48 |
10 |
Bosbessen |
28 |
6 |
Bramen |
37 |
6 |
Dadels, vers |
132 |
31 |
Druiven |
64 |
16 |
Frambozen |
32 |
7 |
Grapefruit |
30 |
7 |
Kersen |
52 |
13 |
Kiwi |
40 |
9 |
Kruisbessen |
40 |
9 |
Lychee |
37 |
18 |
Mandarijn |
42 |
9 |
Mango |
61 |
15 |
Nectarine |
30 |
7 |
Netmeloen |
24 |
6 |
Olijven |
103 |
1 |
Papaja |
32 |
7 |
Passievrucht |
37 |
6 |
Peer |
47 |
12 |
Perzik |
36 |
8 |
Pruim |
42 |
7 |
Rode Bessen |
24 |
4 |
Sinaasappel |
47 |
11 |
Suikermeloen |
29 |
6 |
Watermeloen |
36 |
8 |
Geschikte dranken
Geschikte dranken zijn:
- gefilterd water
- mineraalwater
- bronwater
- kraanwater
U kunt bovendien het volgende drinken:
- Heldere bouillon (niet alle merken, lees het etiket)
- koolzuurhoudend mineraalwater
- Room, ongeklopte slagroom (beperk dit tot twee tot drie eetlepels per dag; houd rekening met de koolhydraten)
- Cafeïnevrije koffie of thee*
- Light frisdranken met sucralose (Splenda(TM); vergeet niet om de koolhydraten mee te tellen
- water met een smaakje (er moet "nul calorieën" op het etiket staan en het mag geen aspartaam bevatten)
- kruidenthee (zonder toegevoegde gerst- of fruitsuiker)
- Citroensap of limoensap (bedenk dat deze allebei 2,8 gram koolhydraten per 25 gram bevatten); beperk het gebruik tot twee tot drie eetlepels
*Teveel cafeïne kan een instabiel bloedsuikerniveau veroorzaken en moet worden vermeden door mensen die vermoeden dat zij afhankelijk zijn van cafeïne. Graandrankjes (koffievervangers) zijn niet toegestaan. Alcoholische drankjes zijn tijdens de Inductie ook niet toegestaan; de drankjes met weinig koolhydraten zijn in latere fasen met mate toegestaan.
Kant-en-klare levensmiddelen
Hoewel het belangrijk is dat u in de eerste plaats onbewerkte levensmiddelen eet, kunnen sommige koolhydraatbeperkte producten goed van pas komen als u het geschikte voedsel niet kunt vinden, geen tijd hebt om te eten of als u snel een snack nodig hebt. Steeds meer bedrijven leveren nu gezonde producten die u tijdens de inductiefase van het Low Carb dieet kunt gebruiken. Denk altijd aan deze twee dingen:
- Niet alle kant-en-klare levensmiddelen zijn hetzelfde, dus lees het etiket en controleer het aantal koolhydraten.
- Hoewel deze toegestane levensmiddelen het stuk voor stuk gemakkelijker kunnen maken om een Low Carb dieet te doen, moet u het niet overdrijven. Vergeet niet dat u zich altijd aan de regels voor de Inductie moet houden.
Geschikte tussendoortjes
Wilt u een frisse smaak in uw mond tijdens de inductiefase? Dat kan! Met de suikervrije snoepjes van De Bron, Damhert, Cereal, Venco en Klene (deze laatsten hebben een apart suikervrij assortiment) kunt u af en toe nog een lekker dropje of snoepje tussendoor nemen. In onze webshop vindt u een groot assortiment aan deze producten. De meesten bevatten 0 gram koolhydraten.
Heeft u erge trek tussendoor? U mag een extra maaltijd nemen. U kunt er ook voor kiezen om een low carb tussendoortje te nemen zoals low carb koekjes. Ook deze koekjes hebben wij ruimschoots in het assortiment in onze webshop, zoals bijvoorbeeld chocorondjes, appel-kaneelkoekjes, brownies, rode vruchten koekjes, biscuitjes etc. Een aantal van hen bevat een klein gehalte aan koolhydraten. Deze koolhydraten dient u mee te tellen in het totaal van koolhydraten.
© BlijfopGewicht.nl
Deze tekst is voorzien van een onzichtbaar watermerk ter bescherming van de copyright rechten. Niets van deze tekst mag zonder uitdrukkelijke toestemming onzerzijds gebruikt worden. Onrechtmatig gebruik leidt tot schadevergoedingclaims.