Wat is een Low Carb Dieet?

Een Low Carb dieet is een strenge versie van een koolhydraatarme voeding.

De basis is het al meer dan 20 jaar geleden geïntroduceerde Atkins Voedingsmethode® ("ANA®") . Dit is een wetenschappelijk bewezen voedingsstrategie voor gewichtsbeheersing en een betere gezondheid gebaseerd op een koolhydraatbeperkte voeding.

Er zijn verschillende stromingen van het low carb dieet. De basis is echter hetzelfde: koolhydraatbeperking. Hierdoor worden opgeslagen vetreserves tot verbranden aangezet waardoor u afvalt, met behoud van spiermassa!

Het low carb dieet is een voedingsstrategie benadrukt voedzame koolhydraten als onderdeel van een uitgebalanceerd maaltijdplan dat verschillende eiwitten en goede vetten bevat, terwijl de hoeveelheid koolhydraten die het meeste invloed op de bloedsuiker hebben, wordt beperkt. Volg de verschillende fasen en u ontdekt vanzelf uw persoonlijke niveau van koolhydraatconsumptie. Onder dat niveau valt u af en boven dat niveau komt u aan.

Een low carb dieet hoeft niet per definitie een dieet te zijn wat alleen bestaat uit Atkins producten. De huidige markt leent zich er perfect voor om heerlijk te variëren in low carb producten. Zo zijn er low carb pasta's, rijst, tortilla's, pannenkoeken, shakes, omeletten enzovoort. Genoeg keus om heerlijk bij te variëren!

 

Een low carb dieet is opgebouwd uit 4 verschillende fasen. Sommige mensen kiezen er voor om alleen hun basisvoedingsmiddelen te vervangen, zoals het brood en de graanproducten van de warme maaltijd zoals spaghetti of pizza of tortilla. U krijgt dan ook minder koolhydraten binnen en valt dan ook af.

Door het volgen van de onderstaande fasen volgt u het principe van het low carb dieet strenger en valt u meer af.


Fase 1: Inductie

Beperk de koolhydraatconsumptie tot 20 gram per dag, en haal koolhydraten in de eerste plaats uit salades en andere niet-zetmeelhoudende groente.
Zie de uitleg met toegestane voedingsmiddelen.

 

Fase 2: Voortgezet gewichtsverlies (VG)

Voeg koolhydraten toe in de vorm van voedzame en vezelrijke levensmiddelen, door in de eerste week 25 gram per dag te gaan eten, in de daaropvolgende week 30 gram per dag enzovoorts tot u niet meer afvalt. Dan trekt u 5 gram koolhydraten van uw dagelijkse consumptie af zodat u rustig doorgaat met afvallen. U kunt voor het gemak een voedingsdagboekje bijhouden: schrijf in een schriftje elke dag op wat u heeft gegeten en tel de koolhydraten op.


Fase 3: Pre-handhaving

Maak de overgang van afvallen naar op gewicht blijven door elke week uw koolhydraatconsumptie in stappen van 10 gram te verhogen zolang u heel langzaam blijft afvallen.

Fase 4: Levenslange handhaving

Kies uit een gevarieerd assortiment levensmiddelen, maar houd uw koolhydraatconsumptie in de gaten om te garanderen dat u op gewicht blijft en u goed blijft voelen. Deze levenswijze is de basis voor een levenslange betere gezondheid.

Low Carb is geen dieet, maar een levenslange voedingsfilosofie, die zich richt op de consumptie van voedzame, onbewerkte levensmiddelen en vitamine/mineralen supplementen. U heeft de keus om af en toe over te stappen op koolhydraatarm brood of crackers (bijvoorbeeld Adam’s brood) of koolhydraatarme pasta en rijst (o.a. Dreamfields) In onze webshop vindt u een uitgebreid assortiment aan geschikte producten.

 

 

Inductiefase Low Carb dieet

De inductiefase van het low carb dieet heeft als doel om de vetverbranding aan het werk te zetten. In deze fase eet u maximaal 20G koolhydraten per dag. U eet in deze fase geen brood, fruit, granen of zetmeelhoudende zuivelproducten. U mag met mate kaas en bepaalde groentesoorten eten.

Deze fase staat er om bekend eiwitrijk te zijn. U mag namelijk redelijk wat vlees, gevogelte, vis, eieren en schaal- en schelpdieren eten.

Na ongeveer 2 tot 3 dagen komt u in ketose. Dit kunt u testen met behulp van ketostix

 

In deze lijst  treft u een overzicht aan van geschikte voedingsmiddelen bij de inductiefase. Voor alle producten die u neemt geldt: lees het etiket en reken voor de zekerheid het aantal koolhydraten uit! Houdt er rekening mee dat u de niet opneembare koolhydraten niet mee telt! Dit zijn bijvoorbeeld voedingsvezels, maar ook zogenaamde suikeralcoholen. Zetmeel dient u wel mee te tellen. Voor een uitleg over de netto koolhydraten klikt u hier.

 

 

 

© BlijfopGewicht.nl

 

Deze tekst is voorzien van een onzichtbaar watermerk ter bescherming van de copyright rechten. Niets van deze tekst mag zonder uitdrukkelijke toestemming onzerzijds gebruikt worden.