Wat zijn netto koolhydraten?

 

Netto koolhydraten  zijn de koolhydraten die invloed uitoefenen op uw bloedsuiker en de koolhydraten die meetellen als u een low carb dieet doet of een koolhydraatarme voeding volgt.

 

Niet alle koolhydraten hebben hetzelfde effect op onze stofwisseling. De ingrediënten zoals polyolen (bijv. glycerine en maltitol) hebben slechts een zeer geringe impact op het bloedsuikerniveau vergeleken met koolhydraten zoals suiker en witte bloem. Niet alle landen meten koolhydraten op dezelfde manier. In de Verenigde Staten worden vezels bijvoorbeeld als koolhydraten beschouwd, terwijl in Europa en op vele andere plaatsen in de wereld vezels niet als koolhydraten worden meegerekend en apart worden vermeld op levensmiddelenetiketten. Van netto koolhydraten, zoals dat op Amerikaanse levensmiddelenetiketten staat aangegeven, zijn de vezels afgetrokken evenals bepaalde koolhydraten zoals polyolen (inclusief suikeralcohol), die als kunstmatige zoetstof dienen.

 

Omdat op Nederlandse levensmiddelenetiketten vezels en koolhydraten los van elkaar worden vermeld, is het aantal gram koolhydraten gelijk aan de netto koolhydraten, mits er geen suikeralcohol in het product zit. In het geval van onbewerkte levensmiddelen zoals groenten, bessen en aardbeien, is het misschien nodig om een koolhydratenlijst te gebruiken. Op Nederlandse lijsten zijn de vezels al van de koolhydraten afgetrokken.

 

Als u naar de voedingsinformatie op bepaalde koolhydraatarme producten kijkt, ziet u misschien andere ingrediënten vermeld onder de totale hoeveelheid koolhydraten. Zoals hierboven al aangegeven, kan het daarbij om polyolen zoals maltitol en glycerine gaan, die ook vermomd kunnen zijn als suikeralcohol. Omdat geen van deze ingrediënten uw bloedsuiker merkbaar beïnvloedt, kunt u de hoeveelheid koolhydraten daarin aftrekken van de totale hoeveelheid koolhydraten om de hoeveelheid netto koolhydraten te vinden. Als u naar etiketten kijkt op levensmiddelen uit een land dat vezels wel bij de koolhydraten optelt, trekt u gewoon de hoeveelheid vezels af van de koolhydraten om de hoeveelheid netto koolhydraten te krijgen.

 

 

Suikeralcoholen

Suikeralcoholen hebben een structuur die deels lijkt op suiker en deels lijkt op een vergelijkbare structuur van alcohol. De naam suikeralcohol slaat dus op een chemische groep, het is dus niet zo dat ze gemaakt worden uit alcohol of alcohol bevatten.Wat zijn suikeralcoholen?

Suikeralcoholen, ook wel polyolen genoemd, worden gebruikt als zoetstof, maar ook als vulmiddel in combinatie met een intensieve zoetstof. De intensieve zoetstoffen hebben, zoals de naam al zegt, een intensief zoete smaak; dat wil zeggen ze zijn veel zoeter dan suiker zelf.

Deze groep zoetstoffen levert geen of nauwelijks energie (calorieën) omdat je slechts een heel klein beetje nodig hebt om een zoete smaak te proeven. Dit komt door de zoetkracht van deze stoffen. Intensieve zoetstoffen zijn bijvoorbeeld aspartaam, cyclamaat en sacharine.

 

Suikeralcoholen komen van nature voor in voedingsmiddelen en komen uit plantaardige producten zoals fruit en bessen. Als een suikervervanger leveren ze minder calorieën (ongeveer een half tot een derde minder calorieën) dan gewone suiker. Dit komt omdat ze niet of nauwelijks worden opgenomen in de dunne darm en langzamer worden omgezet in glucose. Als reactie hierop maakt het lichaam weinig of geen insuline aan om de polyolen om te zetten in glucose.  Ze veroorzaken daarom geen plotselinge toename van de bloedsuikerspiegel. Dat maakt ze populair bij mensen met diabetes, maar ook bij mensen met overgewicht. Een snelle stijging van het bloedglucosegehalte wordt immers in verband gebracht met een toename van het opgeslagen vet. Doordat ze nauwelijks opgenomen worden, leveren ze dus ook geen energie, of veel minder. De meeste polyolen leveren rond de 2,4 kcal/gram aan energie, wat veel minder is dan de energie uit suiker. Alleen erythritol levert 0,2 kcal/gram aan energie.

 

De zoete smaak van polyolen lijkt erg op die van suiker, ze hebben alleen een vergelijkbare smaak en geen bijsmaken, zoals de meeste intensieve zoetstoffen. De zoetkracht ligt tussen de 0,5 en 0,8 keer die van suiker. Polyolen worden ook wel extensieve zoetstoffen genoemd.

 

De meest voorkomende polyolen staan in onderstaande tabel :

Zoetstof

Basis suiker

Energie

Glykemische

Index

Zoetkracht t.o.v. suiker

E-nummer

Erythritol

erythrose

0,2 kcal / gram

0

60-80%

E968

Isomalt

maltose (moutsuiker)

2,4 kcal / gram

9

45-65%

E953

Lactitol

lactose (melksuiker)

2,4 kcal / gram

9

30-40%

E966

Maltitol

maltose

2,4 kcal / gram

36

75%

E965

Mannitol

mannose

2,4 kcal / gram

0

50-70%

E421

Sorbitol (dulcitol, glucitol)

glucose (druivensuiker)

2,4 kcal / gram

9

50%

E420

Xylitol

xylose (houtsuiker)

2,4 kcal / gram

13

100%

E967

 


Vormen van suikeralcoholen

Mannitol komt van nature voor in ananas, olijven, asperges, zoete aardappelen en wortelen. Mannitol heeft 50-70 procent van de relatieve zoetheid van suiker. Mannitol blijft lang aanwezig in de darmen hangen en kan derhalve dikwijls een opgeblazen gevoel en diarree veroorzaken.

Sorbitol komt van nature voor in fruit en groenten. Het wordt vervaardigd uit glucosestroop. Sorbitol heeft slechts 50 procent van de relatieve zoetheid van suiker waardoor tweemaal zoveel moet worden gebruikt om een vergelijkbare zoetheid te leveren aan een product. Het heeft een kleinere neiging tot diarree dan mannitol. Het is vaak een ingrediënt in suikervrije tandvlees en snoepjes.

Xylitol wordt ook wel "hout suiker" genoemd en komt van nature in het stro, maïskolven, fruit, groenten, granen, paddenstoelen en sommige granen. Xylitol heeft dezelfde relatieve zoetheid als suiker. Het wordt gevonden in kauwgom.

Lactitol heeft ongeveer 30-40 procent van de zoetkracht van suiker, maar de smaak en oplosbaarheid lijkt op suiker. Het is vaak te vinden in suikervrij ijs, chocolade, harde en zachte snoepjes, gebak, suikerarme conserven en kauwgom.

Isomalt is 45 tot 65 procent zo zoet als suiker en heeft niet de neiging om de zoetheid te verliezen tijdens het verwarmingsproces. Isomalt absorbeert weinig water. Het wordt vaak gebruikt in harde snoepjes, toffee, hoesten druppels en lolly's.

Maltitol is 75 procent zo zoet als suiker. Het wordt gebruikt in suikervrije harde snoepjes, kauwgom, chocoladedesserts, gebak en ijs, want het geeft een romige textuur aan voedsel.

Gehydrogeneerde zetmeelhydrolysaten (HSH) worden geproduceerd door de gedeeltelijke hydrolyse van maïs. HSH zijn nutritieve zoetstoffen dat 40 tot 90 procent van de zoetheid van suiker biedt. HSH kan niet kristalliseren en wordt veel gebruikt in snoepgoed, gebak en mondwater.

 

Hoe bereken ik de netto koolhydraten?

U kunt het aantal netto koolhydraten in een product berekenen met de volgende formule:

Totaal Koolhydraten
- Voedingsvezel (n.b.: in producten uit Nederland is dit al gedaan en staat daarom dit ook apart vermeld!)
- suikeralcoholen / polyolen
- Gehydrogeneerde zetmeelhydrolysaten
- Glycerine

Het overblijvend saldo is gelijk aan het aantal effectieve koolhydraten (NETTO koolhydraten)

 

Er zijn nog al wat tegensprekers van de netto koolhydraten theorie, en dan met name de opname van de suikeralcoholen in het lichaam. Wetenschappelijk gezien, wordt een deel van de suikeralcoholen wel degelijk omgezet tot een kleine hoeveelheid glucose (Dr. Bernstein’s Diabetes Solution, Boston, Little, Brown, revised edition 2003)

 

De omzetting gebeurt weliswaar traag, maar geeft toch een postprandiale stijging van de bloedglucosespiegel en kunnen niet helemaal worden vrijgewaard van een stijging van het bloedsuikergehalte.

 

Als de suikeralcoholen geen invloed hebben op de bloedglucosespiegel, dan zouden ze allen een glycemische index van 0 moeten hebben. Echter, maar 2 van de suikeralcoholen hebben een GI van 0, namelijk mannitol en erythritol. Twee soorten maltitol siroop hebben zelfs een GI hoger dan 50! Dit verklaart waarom sommige mensen na het eten van maaltijdrepen een stijging hebben van hun bloedglucosespiegel.

 

In onze webshop vindt u bij veel producten het netto aantal koolhydraten vermeld.  Deze netto koolhydraten zijn berekend op basis van de gangbare som om het netto koolhydraten te berekenen.

 

Door bovenstaande kan daarom het aantal netto koolhydraten (dus het aantal daadwerkelijk opneembare koolhydraten voor het lichaam) vele malen lager uit vallen dan de totale hoeveelheid koolhydraten vermeld op de verpakking!

 

 

 

© BlijfopGewicht.nl

 

 

 

Deze tekst is voorzien van een onzichtbaar watermerk ter bescherming van de copyright rechten. Niets van deze tekst mag zonder uitdrukkelijke toestemming onzerzijds gebruikt worden. Onrechtmatig gebruik leidt tot schadevergoedingclaims.